Hírek

Sajtóközlemény

2020/03/31

Sajtóközlemény

 

Boulogne-Billancourt, 2020. március 31.

 

Az Antalis új tulajdonosi struktúrájának felépítését célzó folyamat lezárása: a Kokusai Pulp and Paper a Sequana, mint az Antalis többségi tulajdonosa, összes részvényére kötött kötelező értékesítési opciójának aláírása, részvényvásárlási szerződés a Bpifrance Participations által tulajdonolt tulajdonrészre, valamint az Antalis és a meglévő konzorciális hitelnyújtók között kötött átszervezési magállapodás.
A bejelentett tranzakciók lezárásával a Kokusai Pulp and Paper egyszerűsített készpénzes ajánlatot tesz az Antalis fennmaradó részvényeire.

 

Az Antalist arról tájékoztatták, hogy 2020. március 31-én kötelező érvényű értékesítési opciós szerződés aláírására került sor a Kokusai Pulp & Paper C. Ltd (Japán, Tokió, a továbbiakban KPP), Japán, Ázsia és Ausztrália vezető papírkereskedőjével a Sequana, mint az Antalis többségi tulajdonosa által birtokolt összes tulajdonrész felvásárlására. A tulajdonrész a részvénytőke 75,2%-át és a szavazati jogok 82,5%-át képviseli, 0,10 euró részvényenkénti áron. Az Antalis arról is tájékoztatást kapott, hogy a KPP és a Bpifrance Participations 2020. március 31-én részvényvásárlási szerződést kötött, melynek értelmében a KPP a Bpifrance Participations birtokában lévő összes részesedést a Sequana által a KPP-nek átadott részvények tekintetében 0,40 euró részvényenkénti áron felvásárolja, mely az Antalis részvénytőkéjének és szavazati jogának 8,5%-át teszi ki.

A KPP Japán vezető papírkereskedő csoportja, mely Japánban, Ázsiában és Ausztráliában végzi tevékenységét. Árbevétele megközelíti a 3,2 milliárd eurót. A KPP részvényeit a Tokiói Tőzsdén jegyzik (Kabutochō, Tokyo, ISIN JP3293350009).

A Sequana értékesítési opciójának érvényesítése az Antalis Európai Munkástanácsa és bírói végzés (kiadva a Naterre-i Kereskedelmi Bíróság által kinevezett, a Sequana felszámolását felügyelő bíró által) alapján történik. A részvények átadásának feltétele továbbá a Bpirfance Participations és az Impala Security Solutions B.V. biztosítékainak átadása a Sequana által jelenleg birtokolt Antalis részesedésekkel kapcsolatban, valamint egyéb szokásos feltételek betartása. A tranzakciót nem kell jóváhagynia francia, európai vagy más versenyhivatalnak.

1. 71,000,000 részvényt és 129,513,239 szavazati jogot tartalmazó tőke alapján, 2020.február 9-én

 

 

Az értékesítési szerződéssel egyidejűleg a KPP, az Antalis és az Antalis jelenlegi konzorciális hitelnyújtói között átszervezési megállapodás is aláírásra került, mely 100 millió euró refinanszírozási keretet nyújt a fennálló összegre, a Mizuho Bank által nyújtott új finanszírozás keretében a fennmaradó összeg leírásával egyidejűleg. Az összeg elengedésének feltétele a Sequana és a Bpinfrance Participations Antalisban fennálló részesedésének KPP általi felvásárlásának lezárása. Összevetésül: 2019. december 31-én a fennálló összeg 287,1 millió euró volt.

A KPP, a Sequana és a Bpifrance Participations részvényeinek átvételét követően, az AMF Általános Szabályzatának 234-2 paragrafusával összhangban egyszerűsített készpénzajánlatot tett (a továbbiakban „Ajánlat”) az Antalis összes fennmaradó részesedésére, mely a részvénytőke 16,3%-át képviseli, 0,73 euró részvényenkénti áron. A KPP szándéka, hogy – a törvényi feltételek teljesülése esetén – a tranzakció az Ajánlat végével lezáruljon.

Az Antalis Igazgatótanácsa 2020. március 30-án ülést tartott, és üdvözölte a KPP-val való együttműködést, mely az Antalis új részvényesi struktúrát célzó törekvéseinek sikeres lezárását és stratégiai tervének megvalósítási törekvéseinek támogatását jelzi. A KPP által benyújtott felvásárlási javaslatot nyílt és kompetitív folyamat során választottuk ki.  

Az Antalis Igazgatótanácsa ad hoc bizottságot állított fel, mely többségében független igazgatókból áll (ahogy azt az Afep-Medef vállalatirányítási kódex előírja). A bizottság feladata, hogy független szakértőt kérjen fel, és felügyelje tevékenységét. Az ad hoc bizottság tagjai: Mrs Clare Chatfield, Mrs Delphine Drouets, Mrs Christine Mondollot és Mrs Cécile Helme-Guizon. Az Antalis Igazgatótanácsa az ad hoc bizottság ajánlása alapján a Finexi-t jelölte ki független szakértőként, melynek feladata, hogy az Ajánlat pénzügyi paramétereiről és az azt követő kiszorításról jelentést készítsen az AMF Általános Szabályzat 261-1 I és II bekezdésének keretein belül.

Az Antalis KPP általi felvásárlása nyomán várhatóan egy világszerte piacvezető kereskedő születik a papír, csomagolás és vizuális kommunikációs anyagok területén, mely négy kontinenst – Ázsiát, Európát, Ausztráliát és Latin-Amerikát - ölel majd át megerősített termék- és szolgáltatás palettával ügyfelei és szállítói számára, minden szektorban és földrajzi területen. Az újonnan kialakított csoport megközelítőleg 5,3 milliárd euró éves árbevétellel számol, melynek része 3,3 millió tonna papír értékesítése.

 

Hervé Poncin, az Antalis vezérigazgatója:

“Az Antalis vezetői és munkavállalói nagyon elégedettek a KPP-vel való egyesülés kapcsán, mely új fejezetet nyit nemzetközi fejlődésében. Mindez biztosítja az Antalis számára azokat az eszközöket, melyekkel fejlődését elősegítheti, és megerősítheti piaci pozícióját.

 

Pascal Lebard, az Antalis Igazgatótanácsának elnöke:

“Az Antalis Igazgatótanácsa kedvezően fogadta a KPP támogatását, mely képessé teszi a vállalatot arra, hogy olyan hosszútávú befektetővel rendelkezzen, amely támogatja jövőbeli fejlődését. Ez a megoldás különösképpen egy kereskedő vállalattal – pontot tesz az Antalisnak arra a törekvésére, hogy új befektetőket keressen.

 

 

A Sequana-t Maître Christophe Basse (Selarl C. Basse) képviseli, aki a Sequana Nantree-i Kereskedelmi Bíróság által 2019. május 15-én kijelölt felszámolóbiztosa.

A Goldman Sachs az Antalis pénzügyi tanácsadójaként lép fel.

Antalis

 

Antalis (Euronext Paris : ANTA) vezető B2B papírkereskedő (az USA-t kivéve első számú a világon) ipari csomagolóanyag-kereskedő, és Európa második számú vizuális kommunikációs anyag kereskedője. 2019-ben a csoport €2.1 milliárd árbevételről számolt be, és 4,700 főt alkalmazott, akik 115,000 ügyfelet, céget és nyomdát szolgáltak ki 39 országban. 117 elosztóközpontjával az Antalis közel 11,000 kiszállítást végez naponta a világon, és 1.1 millió tonna papírt értékesített 2019-ben.