Digitálist az üzleti világba

 

IPARÁGI JELENTÉS

Az InfoSource nemrég tette közzé Nyomdaipari Jelentését, melyben részletes elemzést ad az F&F és színes, méretre vágott (CS) valamint íves (CF) nyomdai és digitális nyomdai piac helyzetéről Európában.

A jelentés leírja és elemzi a piaci eseményeket és trendeket, termékeket, vállalatokat és partnerségeket, valamint áttekintést ad a digitális nyomdaipar 30 vezető gyártójáról és a drupa-hoz kapcsolódó egyéb megfigyelésekről.

A finanszírozásban gondokat okozó, a piaci bizalmat csökkentő és általában a nagyteljesítményű rendszerekkel kapcsolatos beszerzési döntéseket késleltető nehéz gazdasági környezet ellenére az infoSource által végzett kutatás azt mutatja, hogy a nyomdai piac összes értékesítésének növekedése az előző év ugyanezen időszakával összevetve 5% körül volt 2012 első felében. Ez a F&F és CS értékesítés enyhe növekedését, a nagymennyiségű tranzakciók iránti igényt és a rövid határidős könyv és kézi gyártás iránti folyamatos igényt jelenti.

2012 első felében folytatódott a színes CS nyomdai és digitális nyomdai értékesítés növekedése, amit a toner-alapú gyártóeszközök új választéka erősített, valamint kétszámjegyű növekedést láttunk a színes nyomdai CF piacon (a tintasugaras alapú rendszerek vezérletével), mellyel alkalmazások széles körét célozzuk meg, így mind a CS, mind a CF színes nyomdai piacon gyors növekedést értünk el az előző évhez képest.

Az értékesítést és piaci értéket, márkát, gyártót és modellt vizsgáló negyedéves nyomdaipari felmérése mellett az InfoSource adatokat közöl a becsült használatban lévő eszközállományról és az éves nyomtatási mennyiségről kategóriánként és márkánként.

Mind értékesítés, mind piaci részesedés szempontjából, az InfoSource kutatása azt mutatja, hogy a Xerox maradt a piacvezető a nyomdai piacon a teljes 2011-es évben, ugyanígy a F&F CS nyomdai és CS színes nyomdai értékesítésben (ez utóbbi tartalmazza a Color 1000 Press és az iGen 4 termékeket). A Konica Minolta 2012-ben nagy kihívást jelent, és az első helyre került az év első felében egységre jutó értékesítés terén, könnyű gyártóeszközeivel (pl. PRO C6000L) a színes CS nyomdai piacon domináns részt szerezve. A Ricoh a teljes értékesítés tekintetében 2012 első felében feljutott a harmadik helyre, amit a CS színes nyomdai piacon toner-alapú Pro C651EX termékének köszönhet. A Xerox továbbra is egyértelmű piacvezető a becsült használatban lévő eszközök számát tekintve 2011 végén. A Konica Minolta kezdi utolérni a második helyezett Canont, amit folyamatos növekedéssel ért el a használatban lévő eszközök terén 2011-ben, mivel színes termékválasztéka tovább lépett előre a teljesítményskálán. Az Océ bizonyos értelemben piacvezető a nyomtatott mennyiség terén európai használatban lévő nyomdagépei révén, elsősorban annak köszönhetően, nagy mennyiségben működnek nagyteljesítményű F&F íves nyomdagépei.

Az éves nyomtatott mennyiségek a digitális nyomdáknál folyamatosan nőnek. A teljes használatban lévő eszközállomány Európában több mint 250 milliárd nyomtatást mutatott 2011-ben. A nyomtatott mennyiség az inforSource által becsült, átlagos havi nyomtatott mennyiségi (AMPV) adatokon alapul modellenként. Az éves nyomtatott mennyiségek mind a használatban lévő színes méretre vágott és íves nyomdáknál is gyorsabban nőnek. A tintasugaras alapú íves nyomdagépek újabb generáció tűnnek fel, melyek APV-je havi milliós nagyságrendű nyomtatást mutat.

paperman