hírek, vizuális-kommunikációs-hírek

Interjú Jon Huttonnal

14 febr. 2022 — Kihívások; Újrahasznosítás; Környezetbarát szemlélet; Jövőkép
Nyomtatás
Jonh-Hutton.jpg

A felelősségteljes anyagok biztosítása csak része a körkörös gazdaságról alkotott elképzelésünknek. Partnereinkkel felelősségteljes értékláncok kialakítására törekszünk. Ez azt jelenti, hogy javítani kell anyagaink élettartamának végén. Tudjon meg többet erről a kihívásokkal teli utazásról, amelyet szenvedélyesen mesél Jon Hutton, a Prismm környezetvédelmi igazgatója!

A felelősségteljes anyagok biztosítása csak része a körkörös gazdaságról alkotott elképzelésünknek. Partnereinkkel felelősségteljes értékláncok kialakítására törekszünk. Ez azt jelenti, hogy javítani kell anyagaink élettartamának végén. Tudjon meg többet erről a kihívásokkal teli utazásról, amelyet szenvedélyesen mesél Jon Hutton, a Prismm környezetvédelmi igazgatója!

A grafikai ipar körkörös útvonalainak felfedezése.

Hogyan támogatja cége az Antalis körkörös gazdaságról alkotott elképzelését a vizuális kommunikációs piacon?

A Prismm Environmental fontos az Antalis életében. Arra törekszünk, hogy megoldásokat kínáljunk a Display- és POS-anyagok összegyűjtésére és újrahasznosítására, hogy hozzájáruljunk az Antalis környezetvédelmi teljesítményéhez és nagyobb mértékben az iparág elszámoltathatóságához. Partnerségünk abból fakad, hogy az  Antalis tanácsot keres az égető probléma, a hulladékgazdálkodás megoldásához. Miért? Egyszerűen azért, mert a grafikai ipar nagy kihívást jelent.

 

Mi a Prismm Environmental?

A Prismm Environmental az Antalis és az egyesületek, köztük a BPIF (The British Printing Industries Federation) és a FESPA (Európai Szitanyomtatók Szövetsége) megbízható hulladékkezelési tanácsadója. A Prismm Environmental a Reconomy Group része, amely arra törekszik, hogy inspirálja a fenntartható gondolkodást és utat mutasson a körkörös gazdaság felé számos különböző ágazatban.

 

Milyen kihívások vannak?

Először is az érettség kérdése. Manapság az a hiedelem, hogy a felelősségvállalás elsősorban a felelősségteljes anyagok kínálatát jelenti. Ez igaz. De ilyen nagy mennyiségű anyag mellett továbbra is valószínű annak a kockázata, hogy ezek a minőségi megoldások végül az ország szemétlerakóira kerülnek. Ennek az az oka, hogy a begyűjtési és újrahasznosítási infrastruktúra még mindig korlátozott és csak kis számú erőforrásnak van fenntartva. Másodszor, az iparban használt anyagok változatosak. Például a polimerek különböző sebességgel olvadnak. A magas szintű szegregáció korlátozza a végső piacokhoz való hozzáférést.

 

Tehát lehetséges-e növelni a begyűjtési és újrahasznosítási arányt?

Igen. Mindenekelőtt meg kell értenünk, hogy ez egy utazás. Oktatás nélkül nem lehet haladni. A nyomtatók, a végfelhasználók, a kiskereskedők és más helyi szereplők felhatalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük, milyen kihívást jelent az újrahasznosítás. A kihívás leküzdéséhez létfontosságú, hogy tisztázzuk a korlátokat. Ha pontosan tudjuk, mi nem a felelősség, az a legjobb módja annak, hogy megtaláljuk a játékot megváltoztató megoldásokat.

Ehhez kulcsfontosságú az együttműködés. Annak ellenére, hogy a verseny kiélezett, az ágazatként való együttműködés kulcsfontosságú. Miért? Egyszerűen azért, mert az éghajlatváltozás mindannyiunk közös összképe.

A közös munka mindenkit elszámoltathatóbbá és hatékonyabbá tesz. Holisztikus megközelítéssel lehet pozitív eredményeket kialakítani.

 

Mennyire optimista?

Rendkívül, mert léteznek megoldások. A címkenyomtatásnál ezeket az elveket alkalmaztuk és sikerült egyedi megoldást találnunk erre a hulladéktípusra. Az a feladatunk, hogy ezt a módszert minden anyagra kiterjesszük. A teljes értéklánc megértése az egyedi végpiacok azonosítása érdekében. Időbe telik, de amint tudod, hogy egy 5 éves együttműködési útra indulsz, teljes mértékben elvárhatod, hogy minden anyag egyedi, felelősségteljes életciklusa kialakuljon.