hírek, vizuális-kommunikációs-hírek, zöld-hírek

Ok az optimizmusra: Európa fokozatosan kikövezi az utat a felelős hulladékgazdálkodás felé

08 dec. 2022 — Ipar; Reszponzív csomagolás; Hulladékgazdálkodás; Fenntarthatóság
Nyomtatás
European Green Deal

2018-ban a becslések szerint a csomagolás tömegének 66%-át hasznosították újra Európában. Biztosan ígéretes, de az eredmények jelentősen eltérnek az egyes területeken. Az európai országokban megvalósuló további mozgósítás várhatóan eléri az EU által kitűzött célt: 2030-ig a csomagolás tömegének legalább 70%-ának újrahasznosítása. Íme egy pillanatkép a mai fő trendekről.

2018-ban a becslések szerint a csomagolás tömegének 66%-át hasznosították újra Európában. Biztosan ígéretes, de az eredmények jelentősen eltérnek az egyes területeken. Az európai országokban megvalósuló további mozgósítás várhatóan eléri az EU által kitűzött célt: 2030-ig a csomagolás tömegének legalább 70%-ának újrahasznosítása. Íme egy pillanatkép a mai fő trendekről.

Északi úttörők… és déli játékszabály váltók

Belgium (2018-ban a csomagolás 85%-át újrahasznosították) és Málta (36%) között továbbra is jelentős különbségek vannak a kontinens mindkét oldalán. Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb európai ország 60 és 70% között van.

A máltai szigetcsoportot Magyarország követi, az egyetlen ország, amely az 50%-os határ alatt marad (46%). Ezzel szemben hét ország meghaladja a 70 milliót. Legtöbbjük a kontinens északi részén található: Belgiumot Hollandia, Luxemburg, Finnország, Svédország és Dánia követi. Ciprus példája viszont megkérdőjelezi az észak-dél helyzetet.

2008 és 2018 között Ciprus 34%-ról 70,2%-ra növelte újrahasznosítási arányát a helyi újrahasznosítási infrastruktúrába való jelentős beruházásoknak köszönhetően. Kisebb mértékben Görögország is  növelte újrahasznosítási arányát, 43,8%-ról 63,6%-ra nőtt ugyanebben az időszakban. Más szóval, a játékot megváltoztató haladás mindenhol lehetséges.

Magasabb elvárások, nagyobb felelősség

Idővel az EU folyamatosan növelte újrahasznosítási céljait. 1994-ben Európa megállapodott egy legalább 55%-os újrahasznosítási arány mellett, amelyből az üveg, a papír és a karton 60%. Ezt a célkitűzést 2018-ban legalább 65%-ra (2025-re) emelték. A mai 70%-os ambíció rávilágít az EU-tagok növekvő elvárásaira, amelyeket az európai polgárok és a helyi hatóságok erős támogatása ösztönöz.

Az újrahasznosítás jó, de a csökkentése még jobb

A szigorodó uniós szabályok célja a növekvő mennyiségű csomagolási hulladék kezelése és a belső piaci akadályok felszámolása, amelyeket főként az okoz, hogy az uniós országok eltérő irányelveket fogadnak el a csomagolás tervezésére vonatkozóan.
A megfigyelők sikeresnek tartják ezen szabályok végrehajtását. Ennek ellenére a csomagolási hulladék mennyisége az EU-ban nem állította meg a növekedést. Az EU frissített csomagolási irányelve hangsúlyozza a nemzeti intézkedések harmonizációjának és a belső piac megfelelő működésének biztosításának sürgető kérdését. Többek között arra ösztönzik az uniós országokat, hogy biztosítsák, hogy 2024 végéig valamennyi csomagolásra létrehozzák a gyártói felelősségi rendszereket.

Mindenki az Európai Zöld Deal fedélzetén!

A jobb hulladékgazdálkodás jelentős szerepet játszik abban, hogy az EU egy modern, erőforrás-hatékony és versenyképes körforgásos gazdasággá alakuljon, amely 2050-re 0 nettó üvegházhatású gázkibocsátást és az erőforrás-felhasználástól független gazdasági növekedést biztosít. Az Európai Bizottság már elfogadott egy átfogó javaslatcsomagot annak érdekében, hogy az Unió valamennyi politikája alkalmassá tegye az üvegházhatást okozó gázok nettó kibocsátásának legalább 55%-os csökkentését 2030-ra az 1990-es szinthez képest.
Más szóval, a keret kiépült és itt az ideje cselekedni.

Kihívás elfogadva

Az Antalisnál tudjuk, hogy együtt rendkívül fontos szerepet játszunk iparágunk felelősségteljesebbé tételében. Azáltal, hogy beszerzési gyakorlatainkat alapvetően megkérdőjelezzük és ügyfeleinket és partnereinket felelősségteljesebb döntésekre sarkalljuk, felgyorsítjuk az átállást a környezettudatos sign & display termékekre.
A mi célunk? A fenntarthatóbb vizuális kommunikáció!

Vegye fel velünk a kapcsolatot! Fenntarthatósági szakértőink készen állnak arra, hogy megvitassák igényeit, felmérjék alkalmazásait és jelenleg használt termékeit és a legjobb alternatívákat kínálják a következő generációs Európa megtestesítésére!

 

 

Tudjon meg többet kezdeményezésünkről