inspiráció, hírek-események, blog, hírek, vizuális-kommunikáció

A színek fontossága a kiskereskedelmi üzletekben

19 jún. 2023 — Kiskereskedelmi egység, Belsőépítészet, Színek jelentőssége
Nyomtatás
Interior Design

Ha Crayola dobozokon nőtt fel, a piros, lila és rózsaszín fényűző keveréke biztosan ismerős. „A bíbor merész, tele van szellemességgel és mindent magába foglal” – javasolja Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezető igazgatója, amely a közelmúltban a bíbort 2023-ban az év színének titulálta. „[Ez] felpörgeti szellemünket, segít építeni belső erőnket.”

Ha Crayola dobozokon nőtt fel, a piros, lila és rózsaszín fényűző keveréke biztosan ismerős. „A bíbor merész, tele van szellemességgel és mindent magába foglal” – javasolja Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezető igazgatója, amely a közelmúltban a bíbort 2023-ban az év színének titulálta. „[Ez] felpörgeti szellemünket, segít építeni belső erőnket.”

Ismerje meg ügyfeleit és igényeiket!

A színszakértők szerint a színek mély hatást gyakorolnak az emberekre. Tanulmányok kimutatták, hogy nagy mértékben befolyásolják, hogyan érezzük magunkat, környezetünket, valamint a minket körülvevő tárgyakat és termékeket. Vizuális élőlények vagyunk és a színek a legfontosabb jelzések, amelyek benyomásainkat és viselkedésünket motiválják.

A kiskereskedelmi üzletágban a színválasztás a legfontosabb tényező a belső- és tértervezésben. A kutatások azt mutatják, hogy a fogyasztói vásárlási döntések 93%-a a vizuális megjelenésen alapul és 73%-át az üzletben hozzák meg. A legtöbb vásárló az üzletbe lépést követő 90 másodpercen belül tudat alatti döntéseket hoz a termékekről és a szín befolyásolja leginkább ezeket az ítéleteket.

Nem minden ember egyformán reagál a színekre. A több évtizedes kutatás azonban kimutatta, hogy a színek hajlamosak hasonló érzéseket és válaszokat kiváltani az azonos kulturális hátterű emberekből.

BMP PROJECT - AUTEUR : GRÉTA GALOS

BMP PROJECT - AUTEUR: GRÉTA GALOS

A piros egy nagy energiájú szín, amely sürgősségi érzést válthat ki az emberekben. Felhívja magára a figyelmet és gyakran használják kereskedelmi bemutatókon az akciós termékek népszerűsítésére.

A kék bizalom és biztonságérzetet kölcsönöz. A kék logók, például a KLM, a Samsung és a Volkswagen célja, hogy megérintse a fogyasztókban ezeket az érzéseket. A pénzintézetek kedvenc színe is a kék.

“BMW CAR UNVEIL” - AUTEUR : FLORIN NICULAE

“BMW CAR UNVEIL” - AUTEUR: FLORIN NICULAE

A zöld, a természettel és az egészséggel kapcsolatos, gyakran használt szín az élelmiszerboltokban és az egészséggel kapcsolatos kiskereskedelmi egységekben.

A fekete tekintélyt és eleganciát sugároz. Gyakran használják elektronikai üzletekben, luxuscikk és férfiruházati üzletekben.

A kiskereskedelmi formatervezés színei is segíthetnek a különböző típusú vásárlók megcélzásában. Az impulzus vásárlók jól reagálnak a nagy energiájú és merész színekre, mint a vörös, narancs, fekete és királykék. A pénztárcabarát vásárlók olyan színeket kedvelnek, mint a kékeszöld, rózsaszín és sötétkék. A fiatalok inkább az élénkebb színeket kedvelik, az idősebbek a finomabbakat.

 

“LONGCHAMP X ANDRÉ - HABILLAGE DES FLAGSHIP STORES PARISIENS” - AUTEUR : YANNIC BATIFOULIER
 

“LONGCHAMP X ANDRÉ - HABILLAGE DES FLAGSHIP STORES PARISIENS” - AUTEUR: YANNIC BATIFOULIE

GIVEN JEWELRY STORES - AUTEUR : IEVA ERLECKA-CUCURE

Ezek az általánosítások nem univerzálisak. A színek nagyon eltérő érzéseket és viselkedési reakciókat válthatnak ki a különböző kultúrájú emberekben.

Kínában például a zöldet a hűtlenséggel társítják, szemben a legtöbb nyugati kultúrában az egészséggel és a jó szerencsével. A piros a jólétet jelzi Kínában; szerelem és harag az Egyesült Államokban, míg a fekete egy gyakran használt szín a nyugati kiskereskedelmi üzletekben, Kínában ritkán látják.

Ügyeljen arra, hogy tájékozódjon a különböző piacokon elérni kívánt fogyasztók színérzékenységéről!

GIVEN JEWELRY STORES - AUTEUR: IEVA ERLECKA-CUCURE

A színeknek ereje van üzletében!

Nincsenek jó vagy rossz színek, amikor a kiskereskedelmi üzletek kialakításáról van szó. Az számít, hogy a színválasztás hogyan növeli a márka ismertségét, tükrözi az üzleti értékeit, valamint az ügyfelek és a célközönség számára nyújtott ajánlatát. A piros nagyon népszerű szín lehet a kiskereskedők körében, de ha magas költségű termékeket, például elektronikai cikkeket vagy speciális termékeket árul, amelyek általában nagyobb mérlegelést igényelnek a fogyasztók részéről, a piros ellene hathat.

Az olyan színek, mint a barna, lila vagy rózsaszín, kevésbé gyakoriak az üzlethelyiségek kialakításában, de a niche kiskereskedők számára hasznosak lehetnek. A rózsaszín például jól működik az édességboltokban; lila életstílus-kereskedőknél; barna kültéri öltözőkhöz. Az élvonalbeli, niche termékek kiskereskedői számára előnyös lehet a merész, energiával teli színek használata. A szélesebb körű kereskedők, például az IKEA, a Walmart vagy a Carrefour általában a nyugodtabb, barátságosabb kék színt részesítik előnyben, bár használhatnak más színeket is a displayek esetében.

Érdemes tisztában lenni a piacon felkapott színekkel és azzal, hogy a célközönség hogyan reagálhat rájuk. 

A márka minden // Márkáját és annak színét együtt alkossa meg és közvetítse üzenetét megfelelően!

“PLAY NEW FA21 CAMPAIGN IN SPORTLAND STORE AKROPOLE ALFA” - AUTEUR : ANETE JANSONE

A kutatások azt mutatják, hogy a szín akár 80%-kal is növeli a márka ismertségét a fogyasztók körében. Ezért célszerű bőségesen használni a márka- és logószíneket az üzletekben.

Ha márkájának még nincs erős színtársítása, tegyen fel magának néhány kulcsfontosságú kérdést a vállalkozásával kapcsolatban. Fiatal vagy idős a célközönsége; férfi vagy nő vagy mindkettő? Vállalkozása értékajánlatot vagy luxusélményt kínál? Az ezekre a kérdésekre adott válaszok segítenek azonosítani a márkájához és üzlethelyiségéhez megfelelő színeket.

“PLAY NEW FA21 CAMPAIGN IN SPORTLAND STORE AKROPOLE ALFA” - AUTEUR: ANETE JANSONE

A pszichológia nem egy egzakt tudomány és a színpszichológia sem fogja megalkotni az ideális dizájnt kiskereskedelmi környezetben. Ugyanakkor segíthet döntéseiben arról, hogyan használja a színeket az ügyfelek jobb bevonása és a velük való mélyebb kapcsolat kialakítása érdekében. Vállalkozása rövid és hosszú távú sikere múlhat rajta.