inspiráció-történetek, blog, hírek

Esküvői meghívók tradíciója
Múlt, Jelen, Jövő

07 márc. 2022 — Meghívók; Kreatív papírok; Hagyományok; Kreatív tervezés
Nyomtatás
wedding invitations

Az esküvők az életünk legjelentősebb eseményei közé tartoznak. Így logikus, hogy a meghívók az alkalomhoz igazodjanak, megörvendezve azokat a szerencséseket, akik egy ilyen örömteli eseményre meghívót kapnak. Manapság a párok tetszés szerint egyedivé és széppé varázsolhatják meghívóikat és évente milliónyi esküvői meghívót juttatnak el a postaládákba szerte a világon. De a közelgő esküvő hírének terjesztése nem mindig volt olyan egyszerű.

Az esküvők az életünk legjelentősebb eseményei közé tartoznak. Így logikus, hogy a meghívók az alkalomhoz igazodjanak, megörvendezve azokat a szerencséseket, akik egy ilyen örömteli eseményre meghívót kapnak. Manapság a párok tetszés szerint egyedivé és széppé varázsolhatják meghívóikat és évente milliónyi esküvői meghívót juttatnak el a postaládákba szerte a világon. De a közelgő esküvő hírének terjesztése nem mindig volt olyan egyszerű.

Évszázadokkal ezelőtt a város kikiáltója szívből kiabált és mindenkit, aki hallótávolságon belül volt, meghívott az ünnepségre. Az esküvői meghívók csak akkor kezdtek papírformát ölteni, amikor a nyomda feltalálása hozzájárult az írástudás szélesebb körű elterjedéséhez. Eleinte azonban egyáltalán nem meghívók voltak, hanem inkább a már megkötött házasságok bejelentései.

 

A 18. században ezek a hagyományok továbbfejlődtek és a bejelentések a barátok és a család meghívóivá váltak esküvői eseményekre. Gyakran régiónként eltérőek voltak és ahol a postai szolgáltatás nem volt megbízható vagy nem létezett, gyakran előfordult, hogy a házaspár családja vagy szolgái kézbesítették őket. Annak érdekében, hogy ne sérüljenek meg az útvonalon, egy második borítékot adtak hozzá, amelyet érkezéskor eltávolítottak.

 

A 19. század elején az esküvői meghívók kezdtek hasonlítani a ma ismertekhez. Leggyakrabban a nemesség körében használták őket, kézírásos kalligráfiával és a családi címer viaszpecsétjével a státusz jeleként. A litográfia azonban hamarosan elérhetőbbé tette a tömegnyomtatást, demokratizálva az esküvői meghívókat és széles körben elterjedt a társadalmi etikett. A magasnyomású nyomtatás során a tinta gyakran nem szárad meg elég gyorsan, ezért egy réteg selyempapírt helyeztek a meghívó fölé, hogy ne kenődjön el.

 

A történelem során a technológia továbbra is hullámokat keltett az esküvői meghívók stílusában. Egy időben még az esküvői meghívók távirati küldése is népszerű volt! A 20. század bevezette a színes meghívók korszakát. A digitalizáció egyetlen egérkattintással elérhetővé tette a tervezést, a lézernyomtatás pedig új formákat kínált. A párok tetszés szerint egyedi meghívókat készíthettek, de számos hagyományt, például a kalligráfia, a dupla borítékok, a viaszpecsétek és a hozzáadott selyempapírréteg még ma is gyakran használatos.

 

Most, hogy tudja, honnan származnak ezek a hagyományok, kíváncsi lehet, mi következik az esküvői meghívók világában? Hogy megtudjuk, három prominens személyt kérdeztünk meg a meghívóiparban végzett munkájukról.

RAQUEL FITZGERALD

 

Raquel több, mint 15 éve a londoni Mount Street Printers értékesítési vezetője, a luxusnyomtatásra és a finom írószerekre szakosodott.

 

 

Raquel-Fitzgerald.jpg

 

Mik az esküvői meghívók hagyományai és felhasználási módjai az Egyesült Királyságban?

wedding-1.jpg

Válogatás a Mount Street Printers terveiből

Az esküvői meghívó elkészítésének öröme az ügyféltől függ. Vannak, akik a nagyon hagyományos és klasszikus meghívókat részesítik előnyben, gyönyörű kalligrafikus írásmóddal vagy egy jól szedett klasszikus betűtípussal. A meghívót ezután egy minőségi hajtogatott kártya elejére gravírozzák, a belseje pedig üres marad. A szöveg azért van az elején, mert a viktoriánus időkben a meghívókat kandallópárkányra helyezték.

Mik a jelenlegi trendek?

A vastag, színes kártyák különböző nyomtatási eljárások keverékével olyan meghívót hoznak létre, amely „kiugrik”, amikor kiveszik a borítékból, jelenleg a színes illusztrációkat tartalmazó meghívók is nagyon népszerűek.

 
Mi az elképzelése a 2022-es trendekről?

A trend a szokatlanra és a lélegzetelállítóan váratlanra irányul. A meghívás örökké él, tehát rendelkeznie kell a "wow" faktorral.


 

wedding-2.jpgA Mount Street Printers virágos esküvői meghívója.

 

Mi a trend a borítékok terén?


A boríték a legfontosabb, mivel ez az első dolog, amit meglát, mielőtt felbontja a meghívót. A gyémántfedő monogrammal vagy motívummal való gravírozás nagyon népszerű, a meghívóval harmonizáló selyempapír vagy nyomott papír bélés egyaránt. A testre szabott színes borítékok is nagyon népszerűek.

 
Hogyan ötvözi a hagyományt és a kreativitást? Mik az inspirációs forrásaid?

Igyekszünk átélni azt a hangulatot, amit a kliens szeretne megteremteni és hagyományos nyomtatási módszereinkkel kortárs kézi írásunkkal kombinálva a kívánt hatást tudjuk elérni. Gyakran ügyfeleink jelentik az inspiráció forrását.

 

wedding-3.jpgA Mount Street Printers hagyományos esküvői meghívói.

 

BELSŐ DESIGN ÖTLET
AUSTE VIEDERIENE ÉS LAURA MATACIUTE

Az Idea Inside Design egy litvániai székhelyű cég egy grafikai tervezőpárossal, akik több, mint hat éve szakosodtak meghívókra és esküvői cikkekre.

auste&laura.jpg

Mik a jelenlegi trendek?

Úgy tűnik, mindenki visszatér a természetbe - nátron vagy kézzel készített papír, szakadt élek, minimál, bohó, rusztikus stílus, zöld és tengerparti motívumok. Például, ha az esküvőt az erdőben rendezik, akkor az erdő színei és elemei megjelennek a meghívóban. A legdominánsabb színek a természetes és földes tónusok (pl. Keaykolour Nude, Biscuit, Matcha, Old Rose), meleg és krémes árnyalatok.

 

wedding-4.jpg

A Keaykolour Snow White esküvői menüjét egy sifon szalag teszi teljessé

// Esküvői menü lekerekített élekkel a Keaykolour Navy Blue-n.

 

Végül, ami soha nem megy ki a divatból és ez a szezon sem volt kivétel, azok a viaszpecsétek. Hitelességet, kifinomultságot és bájt adnak hozzá. Ezenkívül a viaszpecsétek egyediek és személyre szabhatók a pár vagy az esküvői meghívó egy elemével. Szárított virággal is kombinálható, például levendulagallyal vagy nyuszifarokkal. Nagyszerű első benyomás, garantáltan!

wedding-5.jpgA Keaykolour Snow White esküvői menüjét egy sifon szalag teszi teljessé.
wedding-6.jpgEsküvői menü lekerekített élekkel Keaykolour Navy Blue-n.

Végül, ami soha nem megy ki a divatból és ez a szezon sem volt kivétel, azok a viaszpecsétek. Hitelességet, kifinomultságot és bájt adnak hozzá. Ezenkívül a viaszpecsétek egyedivé és személyre szabhatók a pár vagy az esküvői meghívó egy elemével. Szárított virággal is kombinálható, például levendulagallyal vagy nyuszifarokkal. Nagyszerű első benyomás, garantált!

wedding-7.jpgA viaszpecsétek, valamint a levendula és a nyuszi farok növényi elemei a Curious Translucents és a Keaykolour meghívóinak utolsó simítását teszik lehetővé.

Mi az elképzelése a 2022-es trendekről?

A fő új trend, amelyet jelenleg látunk, a kézzel rajzolt egyedi illusztrációk, amelyek egy pár eljegyzési történetét vagy életük más jelentőségteljes részleteit tükrözik.


 

wedding-8.jpgEredeti illusztráció az Idea Inside Design által Keaykolour Snow White-on.

 

Hogyan ötvözi a hagyományt és a kreativitást? Mik az inspirációs forrásaid?

A hagyomány és a kreativitás kombinálható egy nem hagyományos nyomtatási mód vagy formátum kiválasztásával. Például natúr pamutpapír választása és nemzeti motívummal való domborítása vak magasnyomással. A meghívó modernnek tűnik, de a hagyományos részleteket sem felejtik el.
 
Melyek a legfontosabb lépések a meghívó elkészítéséhez?


Segít, ha az ügyfelek láthatják és érinthetik az élő mintákat és felfedezhetik a papírpalettákat. Ez sokkal könnyebbé teszi a látásuk finomítását. A folyamat során ügyfeleink döntenek a kívánt stílusról, papírról, színekről, formátumról, nyomtatási módról, borítékokról és végül azokról a további elemekről, mint például a viaszpecsétek, a szalagok, a bojtok stb.

MARTHA CAMUTI

 

Martha Camuti megbecsült esküvői meghívók tervezője, aki az elmúlt 20 évben a svájci műtermében dolgozik.

Martha-camuti.jpg

Mik a jelenlegi trendek?

A bohém irányzat már több éve népszerű és nem látom, hogy egyhamar megszűnik. Az eukaliptusz és más botanikai anyagok szintén népszerűek. Emellett gyakran kapok felkéréseket az utazás témájával kapcsolatban, hogy készítsek valami beszállókártya stílust, vagy repülőset, vonatosat és hajósat.

 

wedding-9.jpgBohém stílusú meghívók: Martha Camuti, fényképezte: Jessica Amber.

Mi az elképzelése a 2022-es trendekről?


Jelenleg valójában az íves meghívókról van szó, ahol a felső sarkok le vannak kerekítve, így félhold keletkezik. Én személy szerint nagyon szeretem ezt az új trendet a meghívók formájában. Ahogy Svájcban hegyekkel vagyunk körülvéve, egyre inkább felkapaszkodnak az erdő- és hegyi témák is.


 
Mely papírok a legnépszerűbbek? Mik az Ön ajánlásai és miért?

Digitális nyomtatáshoz inkább gyöngyházfényű vagy szatén felületű papírt ajánlok, mert az eredmény fényesebb és elegánsabb. A digitális nyomtatásnál is kiváló eredményt érünk el nagyon könnyű szatén bevonatú papírral. Szinte észrevehetetlen, de ha alaposan belenézel a fénybe, láthatod a finom fényét. Más szempontot ad a végeredményhez, mintha matt papírt használnánk. Ha ügyfeleink újrahasznosított papírt választanak, akkor a digitális nyomtatást is javaslom, mert ez adja a legjobb eredményt. Elegánsabb stílusokhoz a szatén papírokat részesítem előnyben, míg valami lazább eseményhez inkább egy matt papírt ajánlok.

 

wedding-10.jpg

Meghívó terve olaszországi szökésre, Martha Camuti,

fényképezte Cécilia Hofer.

 

 

Mi a trend a borítékok terén?


Látjuk a trendet a belső béléssel ellátott borítékok felé, amelyek luxusabb hangulatot kölcsönöznek nekik. Egyes párok kézzel írt borítékot is kérnek és vannak kalligráfusaim, akikkel együtt dolgozom az ilyen jellegű kérésekhez. Egyes párok még a borítékokat is szeretik kézzel megcímezni egy nagyon személyes címzett érdekében.

 

wedding-11.jpg

Martha Camuti esküvői meghívója és íróasztala egy mexikói esküvőre,

fényképezte: Jessica Amber.

Van-e különösebb igény a környezetbarátabb meghívókra?


Valóban megragadtam egy olyan vendégkört, aki elültethető vagy újrahasznosított papírt kér. Kevésbé érdeklik őket az összetett minták, például arany részlettel, inkább valami egyszerű, mégis szép, környezetbarát motívummal.
 
Melyek a legfontosabb lépések a meghívó elkészítéséhez?

 

Szeretem hallgatni az ügyfeleimet. Ők jelentik a kulcsot a terveim elkészítéséhez. Ők a fő inspirációm. Az, hogy hogyan írják le rendezvényük stílusát, számomra a fő mutató: a helyszín, a dekoráció, a virágok stb. Azt is szeretem kérni tőlük, hogy hozzanak létre egy hangulattáblát.

 

 

Ha többet szeretne látni, látogassa meg:

Mount Street Printers: https://www.mountstreetprinters.com/
Idea Inside Design: https://www.instagram.com/idea_inside_design/