blog, hírek, zöld-hírek, fenntarthatóság, vizuális-kommunikáció

Hogyan csökkenthető a PVC felhasználása?

09 febr. 2024 — Fenntartható tervezés; PVC csökkentése; Kiskereskedelmi üzletek; Környezetbarát tervezés
Nyomtatás
How to reduce the use of PVC for more eco-responsible retail spaces

PVC anyag mindenhol megtalálható, beleértve a kiskereskedelmi táblákat és a kijelzőket is. Kollektív kihívásunk az, hogy javítsuk a PVC élettartamának végét, miközben fenntarthatóbb alternatívákat alkalmazunk a kiskereskedelmi vizuális kommunikáció számára.

PVC anyag mindenhol megtalálható, beleértve a kiskereskedelmi táblákat és a kijelzőket is. Kollektív kihívásunk az, hogy javítsuk a PVC élettartamának végét, miközben fenntarthatóbb alternatívákat alkalmazunk a kiskereskedelmi vizuális kommunikáció számára.

Miért használják a PVC-t ilyen széles körben?

Először is, tegyük tisztába a PVC használatát! A polivinil-klorid félelmetes tulajdonságainak köszönhetően széles körben elterjedt, sokoldalú műanyag. Tulajdonságait adalékanyagokkal és gyártási folyamatokkal megváltoztathatjuk, így többféle PVC-terméket állíthatunk elő a különböző igényeknek megfelelően, többek között:

  • PVC bannerek reklám bannerekhez,
  • PVC hab feliratokhoz és kijelzőkhöz,
  • Öntapadó PVC címkékhez és matricákhoz,
  • PVC fóliák és lemezek sokféle célra,
  • PVC ruházat ruhákhoz, cipőkhöz és kiegészítőkhöz,
  • PVC csövek orvosi, laboratóriumi és vegyi alkalmazásokhoz.

 

A PVC minden formája különböző beltéri és kültéri célokat szolgál, különféle alkalmazásokat lefedve. Könnyen adaptálható, a PVC már évtizedek óta választott anyag számos iparágban.

A PVC-nek azonban vannak hátrányai, különösen az élettartam végével és az általa okozott szennyezési problémákkal kapcsolatban. Éppen ezért újra kell gondolnunk a PVC gyártás és felhasználás tényleges igényeit.

Why PVC is so widely used

A legfenntarthatóbb PVC alternatívák

Mindenben szükségünk van a PVC teljesítményére? Egyáltalán nem! A PVC-tábláknak számos alternatívája létezik, amelyek könnyűek, elég merevek és könnyen nyomtathatók. Például a rost alapú anyagok tökéletesek beltéri megjelenítéshez. A méhsejt lehetővé teszi a 3D-s terveket, és a polipropilén kijelzőtáblák a kültéri követelményeknek is megfelelnek.

Függesztett és egyszerű kijelzőkhöz, kisebb táblákhoz 

A fatartalmú táblák, mint például a Katz Display Boards, laposak és stabilak maradnak, ami tökéletessé teszi őket az értékesítés helyén történő reklámozáshoz. Ha könnyebb táblákat keres, a Dispa® kijelzőpanelek számos lehetőséget kínálnak az alkalmazásnak megfelelően. Mindezek a kijelzők tanúsított forrásból származnak, és könnyen újrahasznosíthatók a papírhulladékként.

Komplex 3D kijelzőkhöz

A méhsejt tábla a legközelebbi megoldás az ellenálló táblákhoz. Az olyan termékek, mint a Coala Air Board és a Swedboard, ideálisak a környezettudatos tervezéshez. Könnyűek,  robusztusak, korlátlan kreativitást tesznek lehetővé minőségi kijelzők és bútorok tervezésében beltéri alkalmazásokhoz. Ez egy tökéletes lehetőség arra, hogy márkáját megerősítse és élményeket tervezzen és kivitelezzen.

Coala Air Board
 

Magas nedvességtartalomhoz- beltéren vagy kültéren

Szeretné használni a vizuális kommunikációt az üzlethelyiségén kívül is? Léteznek megoldások rövid távú kültéri alkalmazásokra is. Fontolja meg a Katz Display Board Outdoor farost lemezt vagy a háromrétegű  Dispa Outdoor kartont.

Hosszan távú kültéri alkalmazásokhoz

Mi a teendő, ha hosszabb távra tervez kültéri táblát vagy kijelzőt használni? A polipropilén  Triaprint vagy AkyPrint lesz a legjobb megoldás. Ezek a méhsejt szerkezetű polipropilén anyagok könnyebbek, mint a PVC, és 100%-ban újrahasznosíthatók. Sima felületük ideális a nyomtatáshoz.

Megoldások a PVC-élettartam végének kezelésére

A PVC gyártása energiaigényes folyamatokkal és szén-dioxid-kibocsátással jár a vegyszerek, például a klórgáz, adalékanyagok és más mérgező anyagok miatt.

A legnagyobb gond azonban a PVC-élettartam végének kezelése körül forog. A rugalmas PVC a legkevésbé újrahasznosítható és legszélesebb körben használt műanyag. Valójában kihívást jelent az újrahasznosítás, és gyakran hulladéklerakókba vagy szemétégetőkbe kerül, ahol káros anyagokat, például dioxinokat és foszgént bocsáthat ki. A PVC soha nem tűnik el, mikroműanyag részecskévé válik.

A nyomtatott grafikák élettartamának lejártának kezelése összetett probléma, amely több érdekelt felet is érint, beleértve az anyaggyártókat, beszállítókat, ügynökségeket, márkákat és újrahasznosító partnereket.

Circular economy
Linear economy
 

Ezeknek a bannereknek az újrahasznosításához el kell választani a PVC-t a poliésztertől, ami bonyolulttá és költségessé teszi az újrahasznosítást. Szerencsére folyamatosan új megoldások születnek. Egy 2018-as ausztrál tanulmány egy költséghatékony és fenntartható módszert magyaráz meg, amely nem igényli a PVC és a poliészter szétválasztását. Ehelyett újrahasznosított kábelanyaggal aprítja fel a bannereket, növelve a keverék sűrűségét és alkalmassá téve a műanyaggyártási technikákhoz.

Csak Ausztráliában évente 500 tonna PVC-bevonatú bannert helyeznek el. Ez a megközelítés megakadályozhatja, hogy a PVC-bevonatú banner hulladék akár 50%-a is lerakókba kerüljön, és 78%-kal kevesebb kg CO2-egyenértéket bocsát ki.

Következtetés: a megoldás nem egyoldalú

Manapság a kijelző- és grafikai ipar főként műanyagokra támaszkodik, például öntapadó fóliákra, bannerekre és merev lemez anyagokra, ami hozzájárul a hosszú távú környezeti pazarláshoz. Az iparág PVC-től való függése a megszokásból és a kényelemből fakad.

Conclusion: the solution is not one-sided
 

Kiskereskedőként vagy gyártóként jobb megoldásokat kell kezdeményeznünk a fenntarthatóság érdekében anélkül, hogy új jogszabályi megszorításokra várnánk.

Ennek a nagy kihívásnak a kezelése apró, fokozatos változtatásokat igényel az anyagválasztásban. Ahhoz, hogy környezetbarátabb üzlethelyiségeket hozzunk létre, a körkörösségre is gondolnunk kell, hogy növeljük minden termékünk értékét. Például újra felhasználhatjuk a nyomtatott anyagokat ruházathoz vagy újrahasznosíthatjuk a nem nyomtatott anyagokat művészi célokra.

Bár a környezetvédelmi szempontok a legfontosabbak, szem előtt szeretnénk tartani a kereskedelmi életképességet. Ez teljesítmény és költséghatékony alternatívák kialakítását jelenti. Nincs tökéletes megoldás. Vannak azonban módok a dolgok javítására!