interjú, hírek-események, csomagolás-szakértelem

FSC®/PEFC™ tanúsítás a fenntartható csomagolásért

24 ápr. 2023 — FSC® tanúsítás, PEFC™ tanúsítás, Fenntarthatóság
Nyomtatás
FSC/PEFC certification for sustainable packaging

Az FSC® jelölés egy olyan CSR-eszköz, amely segít a vállalatoknak megfelelni a jogi követelmények elvárásainak, javítani a piacra kerülést és megőrizni az erdő értékét a felhasználás során is.

Az FSC® jelölés egy olyan CSR-eszköz, amely segít a vállalatoknak megfelelni a jogi követelmények elvárásainak, javítani a piacra kerülést és megőrizni az erdő értékét a felhasználás során is.

Egy olyan időszakban, amikor a környezetünk megóvása a legnagyobb kihívásunk, az ipari csomagolás értékes eszközzé válik a fejlődésben.

Karoline Winkler, az Antalis Németország belső értékesítési vezetője, valamint az FSC®/PEFC™ tanúsítás bevezetésének is felelőse, válaszol a környezetvédelmi jelölésekkel és azok vállalati tevékenységre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdésekre. 2022. novembere óta az Antalis Verpackungen fokozatosan építi be folyamataiba az FSC® tanúsítást.

 

 

 

A cellulóz rostok az alapanyagai számos környezetbarát csomagolásnak. Melyek a fő környezeti kihívások, amelyekkel ma szembe kell néznie?

A csomagolás a fenntarthatóság szempontjából számos tuladjonos és befektető középpontjában áll. Sok kérdést kapunk, amelyek különböző környezetvédelmi témákat érintenek: klímaváltozás, erőforrások felhasználása, környezetszennyezés mérséklése, körforgásos gazdaság stb. Beszállítóinkkal és tervezőközpontjainkkal együtt mindent megteszünk annak érdekében, hogy ügyfeleink környezetbarátabb csomagolásra vonatkozó kéréseit kielégítsük.  A cellulóz rostból készült csomagolás és egyre inkább a tanúsítvánnyal (FSC® és/vagy PEFC™) való ellátottság nagyon gyakran megfelelő megoldást jelent sok ilyen problémára. Természetesen ezt a csomagolást ennek megfelelően kell megtervezni, gyártani és használni.

 

Melyek a bevált gyakorlatok ezeknek a környezetbarátabb csomagolás fejlesztésének érdekében?

Egy termék (beleértve a csomagolási termékeket is) környezetre gyakorolt hatásának 80%-a a tervezési fázisból származik. Az Antalis Verpackungennél proaktívan tudjuk befolyásolni a tervezést a Csomagolástervező Központunkon keresztül annak érdekében, hogy a projekt végén egy környezetbarátabb termékünk legyen. A másik oldalon az is kulcsfontosságú, hogy nyomon kövessük, honnan szerezzük be ezeket a termékeket. Ennek érdekében szorosan együttműködünk beszállítóinkkal,rendszeres átvilágítást végezve náluk (etika, munkaügy, környezetvédelem), különös tekintettel a fa alapanyagok beszerzésére. Ebben a témában az Antalis 2010 óta rendelkezik FSC® és PEFC™ tanúsítvánnyal, amely leányvállalatainak többségét lefedi.

 

Hogyan követi és alkalmazza az Antalis Verpackungen ezeket a gyakorlatban?

Sok ügyfelünk elvárásainak teljesítése érdekében úgy döntöttünk, hogy 2022-ben csatlakozunk a több telephelyes FSC®/PEFC™ tanúsításhoz. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy ne csak a környezetbarát tervezést alkalmazzuk, hanem tanúsított csomagolási termékeket is szerezzünk be és értékesítsünk.

 

Hogyan fogadják ügyfelei ezt a nagyszerű hírt? Vannak-e ügyfeleinek speciális követelményei az FSC®/PEFC™-vel kapcsolatban?

Az FSC®/PEFC™ tanúsított termékek iránti igény az elmúlt évben tovább nőtt. A múltban ezek a kérések bizonyos iparágaktól érkeztek, különösen az élelmiszeriparból. Ma az FSC®/PEFC™ tanúsítás egyértelmű feltétel, másképp nem tudunk szerződést kötni a fenntartható beszerzés biztosítása nélkül. Emellett az Antalis több frontos FSC®/PEFC™ tanúsítványhoz való csatlakozása lehetővé teszi számunkra, hogy proaktívan fenntartható megoldásokat kínáljunk más iparágaknak is.

Az Antalis ma minden eddiginél jobban elkötelezett amellett, hogy megbirkózzon ezekkel a kihívásokkal (klímaváltozás, erőforrás-felhasználás, környezetszennyezés mérséklése, körforgásos gazdaság) és alkalmazza ezeket a gyakorlatban, hogy környezetbarát csomagolási megoldásokkal támogassa vásárlói igényeit.