inspiráció, hírek-események, csomagolás-szakértelem

A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a csomagolóipart?

28 márc. 2024 — Mesterséges intelligencia; Csomagolás innováció; Fenntartható csomagolás; Ellátási lánc optimalizálás
Nyomtatás
Is artificial intelligence revolutionizing the packaging industry?

Igen! A csomagolóipar számos kihívással néz szembe a hatékonyság, a teljesítmény és a fenntarthatóság javítása terén. Más innovációk mellett a mesterséges intelligencia (AI) segíthet megfelelni ezeknek a kihívásoknak az erőforrás-hatékonyság javításával, a környezetbarát csomagolás tervezésével, a csomagolásnak az ügyfelekkel való összekapcsolásával, a logisztika és a nyomon követhetőség optimalizálásával, valamint az újrahasznosítás és komposztálhatóság javításával.

Igen! A csomagolóipar számos kihívással néz szembe a hatékonyság, a teljesítmény és a fenntarthatóság javítása terén. Más innovációk mellett a mesterséges intelligencia (AI) segíthet megfelelni ezeknek a kihívásoknak az erőforrás-hatékonyság javításával, a környezetbarát csomagolás tervezésével, a csomagolásnak az ügyfelekkel való összekapcsolásával, a logisztika és a nyomon követhetőség optimalizálásával, valamint az újrahasznosítás és komposztálhatóság javításával.

A mesterséges intelligencia javítja az erőforrás-hatékonyságot

A mesterséges intelligencia a gyártási folyamatok optimalizálásával növelheti a csomagolásgyártásban és -szállításban felhasznált erőforrások hatékonyságát. Elemezheti a különböző gyártási szakaszokból származó adatokat, hogy azonosítsa a hatékonyságot, és javaslatokat tegyen a fejlesztésekre. Például a gépi tanulási algoritmusok optimalizálhatják a gép beállításait, hogy minimalizálják az anyagpazarlást a csomagolóanyagok, például karton, műanyag vagy fém gyártása során.
Azáltal, hogy nem csak a termelési környezetben, hanem a teljes ellátási láncban is elősegítik a kapcsolódást, ezek a technológiák támogatják az adatvezérelt döntéshozatalt, segítve az élelmiszer- és italgyártókat a termelékenység, az élelmiszer-biztonság, a minőség és a termelési rugalmasság javításában.

Cobots

Cobots are robots that work in direct collaboration with humans, programmed using artificial intelligence.

A németországi székhelyű ZF¹, autóipari beszállító cég szembe nézett azzal a kihívással, hogy egyensúlyba hozza a rugalmasságot és a pontosságot, miközben automatizálta az egységek előretolását egy nagy volumenű maróállomáson, ahol sebességváltót gyártanak.

A ZF egy AI-vezérlőt és egy együttműködő robotot (cobot) alkalmazott egy automatizált darab-rögzítésben. A cobot a ládában lévő gyűrűk fölé helyezi magát a saját vezérlője segítségével. Ezt követően a rendszer átveszi az irányítást, autonóm módon mozgatva a robotot a következő gyűrűre, hogy három dimenzióban pontosan pozícionálja a váltót. A robot ezután visszaszerzi az irányítást, visszaveszi a gyűrűt, és áthelyezi a szállítószalagra.

A mesterséges intelligencia segít a fenntarthatóbb csomagolás tervezésében

Artificial intelligence is helping design more sustainable packaging

A mesterséges intelligencia által vezérelt tervezőeszközök optimalizálhatják a csomagolóanyagokat az újrahasznosíthatóság érdekében olyan tényezők elemzésével, mint az anyagösszetétel, az alak és a címkézés. Ezek az eszközök segítik a tervezőket abban, hogy könnyebben szétválogatható és újrahasznosítható csomagolóanyagokat hozzanak létre, ezáltal növelve a sikeres újrahasznosítás valószínűségét, és csökkentve a hulladéklerakókba kerülő csomagolási hulladék mennyiségét.

A mesterséges intelligencia a bomlási folyamatok szimulálásával és a különböző anyagok környezeti hatásainak előrejelzésével is segíthet a komposztálható csomagolás fejlesztésében. A biológiailag lebomló anyagok azonosításával, amelyek biztonságosan bomlanak szerves anyagokká, az AI algoritmusok lehetővé teszik a szerves hulladékkal együtt komposztálható csomagolások megalkotását, hozzájárulva a körforgásos gazdasághoz, és csökkentve a fosszilis alapú anyagoktól való függőséget. Ezek a példák azt mutatják be, hogy az AI-technológiák hogyan használhatók fel olyan csomagolási megoldások tervezésére, amelyek nemcsak fenntarthatóbbak, hanem hatékonyabbak és költséghatékonyabbak is, hozzájárulva a csomagolásgyártás és -fogyasztás környezeti lábnyomának csökkentéséhez.

A mesterséges intelligencia javítja az újrahasznosítást és a komposztálhatóságot

Az AI-technológiák javítják a csomagolóanyagok újrahasznosíthatóságát és komposztálhatóságát azáltal, hogy hatékonyabb válogatást tesznek lehetővé, javítják a minőség-ellenőrzési folyamatokat, optimalizálják a komposztálási műveleteket, és irányítják a fenntarthatóbb csomagolási megoldások tervezését. Ezek a fejlesztések, amelyeket például a Perfect Sorting Consortium² is végez, hozzájárulnak az újrahasznosítási arány növekedéséhez, az újrahasznosított anyagok minőségének javulásához és a fenntarthatóság javításához a csomagolás teljes életciklusa során.

Artificial intelligence pilots the robotic arms to sort the waste.

Artificial intelligence pilots the robotic arms to sort the waste. 

A PepsiCo³ és nyolc másik márka, köztük a Nestle és a P&G, csatlakozott az újonnan induló Perfect Sorting Consortiumhoz azzal a céllal, hogy a mesterséges intelligencia segítségével javítsák a csomagolási hulladékok válogatását. A National Test Center Circular Plastics (NL) a márkatulajdonosok által biztosított csomagolási termékek széles skáláját fogja tesztelni mesterséges intelligencia-döntési modell segítségével a csomagolási hulladékok szétválogatásának támogatására, kiegészítve a meglévő technológiákat.

Ez a mesterséges intelligencia döntési modell a termékek többféle attribútum – például szín, alkalmazás, forma vagy anyag – alapján történő észlelésével és válogatásával javíthatja a csomagolási hulladékok válogatási és újrahasznosítási arányát, valamint az újrahasznosított anyagok minőségét. Végül a partnerek célja, hogy a kétéves projekt végére sikeresen teszteljék az AI döntési modellt egy ipari válogatóüzemben.

A mesterséges intelligencia optimalizálja a logisztikai folyamatokat

Az AI dinamikusan, valós időben állíthatja be a szállítási útvonalakat az adatok és a korábbi forgalmi minták alapján, elkerülve a torlódásokat és minimalizálva az utazási időt, ezáltal csökkentve az üzemanyag-fogyasztást és a szállítási költségeket. Ezenkívül optimalizálhatja a csomagolóanyagok és termékek járművekbe történő rakodását, hogy maximalizálja a helykihasználást és minimalizálja a szükséges utazások számát.

Artificial intelligence is optimising logistics

Az olyan tényezők figyelembevételével, mint a méret, a súly és a rakodási követelmények, az AI-algoritmusok meghatározhatják az áruk leghatékonyabb elrendezését a teherautókon vagy konténereken belül, csökkentve a szállítmány mennyiségét és csökkentve a szállítással kapcsolatos kibocsátásokat. Például a UPS⁴ mesterséges intelligenciát használ a szállítási útvonalak optimalizálására az ORION nevű flottarendszerén (On-road Integrated Optimization and Navigation) keresztül. Ez válasz a megnövekedett csomagmennyiségre, a szállítás bonyolultságára, az árrés nyomására, a költségcsökkentési igényekre, a járművezető-toborzási és -megtartási kihívásokra, valamint a környezetvédelmi aggályokra.

Az ORION fejlett algoritmusai optimális útvonalakat hoznak létre a szállító sofőrök számára az ügyfelek, a sofőrök és a járművek által szolgáltatott adatok alapján, az útvonalakat a változó időjárási viszonyok vagy balesetek alapján módosítva. Az optimalizálásból származó költség, időmegtakarítás és kibocsátás-csökkentés jelentős. A UPS a szállítási kilométerek 100 milliós csökkentését várja.

A mesterséges intelligencia összekapcsolja a csomagolást az ügyfelekkel

Artificial intelligence is connecting packaging to customers

A mesterséges intelligencia forradalmasítja a csomagolással kapcsolatos interakciót és kezelést, olyan innovatív megoldásokat kínálva, amelyek nemcsak fokozzák a fogyasztók elkötelezettségét, hanem a fenntarthatóságot is elősegítik a hulladékgazdálkodásban. Az összekapcsolt digitális csomagolás fejlesztésével és a mesterséges intelligencia nyomon követési és újrahasznosítási folyamatokba való integrálásával az AI új mércét állít fel a csomagolási ágazatban.

A feltörekvő technológiák, mint például az összekapcsolt digitális csomagolás, új lehetőségeket kínálnak a márkák számára, hogy interaktívabb és informatívabb kapcsolatba lépjenek ügyfeleikkel. Ennek az innovációnak figyelemre méltó példája a Tetra Pak⁵ kezdeményezése, ahol egy nagy európai gyümölcslégyártó számára bevezették az intelligens és interaktív csomagolási kísérleteket kartondobozokon. Minden csomag tartalmaz egy QR-kódot, amely beolvasáskor összekapcsolja a vásárlót egy interaktív személyiségteszttel, felfedi a preferenciáinak leginkább megfelelő gyümölcslevet, vagy új koktélrecepteket javasol. Az Appetite Creative és az AIPIA Intelligens Csomagoló Szövetséggel együttműködésben kifejlesztett megközelítés jól példázza, hogy az összekapcsolt csomagolás jelentősen fokozhatja a fogyasztók elkötelezettségét, és értékes betekintést nyújthat a gyártók számára.

A mesterséges intelligencia nyomon követi a csomagolás útját

Ezzel egyidejűleg a mesterséges intelligencia kulcsfontosságú szerepet játszik a csomagolás megfelelő újrahasznosításának vagy komposztálásának biztosításában. Azáltal, hogy a csomagolóanyagokat egyedi azonosítókat tartalmazó RFID-címkékkel látják el, az AI-algoritmusok figyelemmel kísérhetik ezen anyagok életciklusát a gyártástól az ártalmatlanításig.

Ez a technológia lehetővé teszi a csomagolás nyomon követését az ellátási lánc különböző szakaszaiban, biztosítva, hogy életciklusuk végén megfelelően újrahasznosítják vagy komposztálják. A vonalkód vagy QR-kód használata a csomagolás útjának nyomon követésére a gyártástól az ártalmatlanításig még jobban alátámasztja az AI azon képességét, hogy ellenőrizni tudja a helyes feldolgozást az újrahasznosító vagy komposztáló létesítményekben, ezáltal megkönnyítve az anyagoknak a hulladéklerakókból a megfelelő hulladékkezelési folyamatokba való szolgáltatását.

Ezenkívül a mesterséges intelligencia a szakaszos lánc-technológiával való integrációja növeli az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot az ellátási láncon belül. Ez a kombináció megváltoztathatatlan nyilvántartást hoz létre a csomagolás mozgásáról és átalakulásáról, biztosítva a társadalmi és környezetvédelmi szabványok hatékony alkalmazását a globális ellátási láncokban. A Circulor⁶ olyan megoldások nyújtására specializálódott, amelyek nyomon követhetővé, etikussá és fenntarthatóvá teszik az ellátási láncokat, segítve az olyan iparágakat, mint az elektromos járművek, a nyersanyag-kitermelő ipar és a műanyagok újrahasznosítása az átláthatóság, valamint a környezetvédelmi és etikai normák betartásában. Mivel a globális szakasz lánc-piac várhatóan jelentősen növekedni fog, óriási lehetőségek rejlenek ebben a technológiában a csomagolás fenntarthatóságának további javítására.

Ezekkel az innovációkkal az AI áthidalja a szakadékot a fogyasztói elkötelezettség és a fenntartható csomagolási megoldások között, bizonyítva kulcsszerepét a csomagolóipar átalakításában. Azáltal, hogy a mesterséges intelligencia az összekapcsolt csomagoláson keresztül javítja a vásárlói élményt, és biztosítja a csomagolóanyagok etikus újrahasznosítását és komposztálását, az iparág jelentős lépéseket tesz a fenntarthatóság és a környezeti felelősségvállalás irányába.

Következtetés: A mesterséges intelligencia a jövőbe tudja repíteni a csomagolást?

Összefoglalva, a mesterséges intelligencia nélkülözhetetlen eszközzé vált a csomagolási ágazatban, amely hatékonyságot és fenntarthatósági előnyöket kínál a csomagolás teljes életciklusa során.

Mégis, ahogy elfogadjuk ezeket a fejlesztéseket, ez arra késztet bennünket, hogy elgondolkozzunk: Milyen új lehetőségek és kihívások adódhatnak az AI további integrációjával a csomagolóiparban Hogyan biztosíthatjuk, hogy ezeket a technológiákat felelősségteljesen és etikusan alkalmazzák?

Az innováció és az együttműködés folytatásával utat nyitunk egy olyan jövő felé, ahol az AI-alapú megoldások alapvető szerepet fognak játszani a csomagolás tervezésében és gyártásában, de a fenntartható gyakorlatok kiterjesztésében is.