hírek-események, hírek, zöld-hírek, csomagolás-szakértelem

Környezetbarát csomagolás: 4 növekvő trend 2024-ben!

29 febr. 2024 — Környezetbarát csomagolás; Növényi alapú csomagolás; Szénleválasztás
Nyomtatás
The growing eco-responsible packaging trends of 2024

A változó vásárlói preferenciákra és a környezeti felelősségvállalásra való növekvő hangsúlyra válaszul a vállalkozások egyre inkább alkalmazzák a környezettudatos csomagolást. A folyamatban lévő kutatások azonban túlmutatnak a hagyományos fenntarthatóságon, természeti erőforrásaink aktív megfiatalítását és feltöltését célozzák meg. Itt jön a képbe a regeneratív csomagolás!

A változó vásárlói preferenciákra és a környezeti felelősségvállalásra való növekvő hangsúlyra válaszul a vállalkozások egyre inkább alkalmazzák a környezettudatos csomagolást. A folyamatban lévő kutatások azonban túlmutatnak a hagyományos fenntarthatóságon, természeti erőforrásaink aktív megfiatalítását és feltöltését célozzák meg. Itt jön a képbe a regeneratív csomagolás!

A műanyagszennyezés növekvő környezeti hatása Európában

Egy OECD-jelentés¹ szerint a világ kétszer annyi műanyaghulladékot termel, mint két évtizeddel ezelőtt, és ennek nagy része hulladéklerakókba kerül, elégetik vagy a környezetbe szivárog vissza.
Ahogy a műanyagok felhasználása a következő évtizedekben növekszik, úgy nő a globális műanyaghulladék mennyisége is, amely a 2019-es 353 millió tonnáról 2060-ra várhatóan 1014 millió tonnára emelkedik.

2022 márciusában több, mint 170 ország állapodott meg egy globális szerződés kidolgozásáról a műanyagszennyezés megszüntetésére. Ez a szerződés a műanyagok teljes életciklusával foglalkozik, a gyártástól és tervezéstől a hulladékkezelésig. Előmozdítja továbbá a műanyagok fenntartható előállítását és használatát, valamint ösztönzi a műanyagok körforgásos gazdaságának fejlesztését.

Ezenkívül az Európai Bizottság új, az egész EU-ra kiterjedő csomagolási szabályokat javasolt a hulladék és a növekvő nyomás kezelésére. 2023 decemberében az Európai Tanács megállapodott a tárgyalási álláspontjáról, az EU fenntarthatóbb csomagolására vonatkozó új szabályokról.
Egy európai országban átlagosan közel 180 kg csomagolási hulladék keletkezik évente. A csomagolás a szűz rostú anyagok egyik fő felhasználója, az EU-ban felhasznált műanyagok 40%-át és a papír 50%-át a csomagolásban használják fel. Cselekvés nélkül az EU-ban 2030-ra további 19%-kal nőne a csomagolási hulladék mennyisége, ez pedig a műanyag csomagolási hulladékok esetében 46%-ra emelkedne. Az új szabályok a csomagolási ágazatot a klímasemlegesség útjára állítják 2050-re.

Van néhány forradalmi technológia, amely segíthet elérni ezeket a célokat, beleértve a négy úttörő fenntartható csomagolási trendet:

1 - Szénleválasztáson alapú csomagolás

A szén-dioxid-leválasztáson alapuló csomagolás egy innovatív megközelítés, amelyet egyre gyakrabban alkalmaznak a csomagolás környezeti hatásainak csökkentésére. A szén-dioxid-leválasztási technológia magába foglalja az ipari folyamatokból, erőművekből vagy közvetlenül a légkörből származó szén-dioxid (CO2) kibocsátást, hogy megakadályozza annak a légkörbe való visszajutását. Ezt a lefoglalt szén-dioxid-kibocsátást ezután különféle alkalmazásokban lehet felhasználni, beleértve a csomagolóanyagok előállítását. Az IDTechEx szakértői a 2022-2042 közötti szén-dioxid-hasznosításról szóló legfrissebb jelentésükben elmondták, hogy legalább három fő eljárás használható a CO2 polimerré alakítására: elektrokémia, biológiai átalakítás és termokatalízis. Például a Newlight Technologies², egy kaliforniai cég kifejlesztett egy AirCarbon nevű anyagot, amelyet a metán szén-dioxid-kibocsátásának megkötésével és polimerré alakításával állítanak elő.
Ez az anyag különféle alkalmazásokhoz használható, beleértve a csomagolást is.

Egyes adalékanyagok beépíthetők a hagyományos csomagolóanyagokba, hogy megkönnyítsék a szén-dioxid megkötését a gyártás vagy felhasználás során. Ezek az adalékok kémiailag kötődhetnek a CO2-hoz, vagy elősegíthetik a szén-dioxid-kibocsátás elnyelését a csomagolás életciklusa során.

Carbon capture-based packaging

2 - Növényi alapú csomagolás

A Tetra Pak³ volt az első olyan vállalat az élelmiszer- és italiparban, amely 100%-ban növényi alapú polimerekből készített tejes karton csomagolást, amely teljes mértékben visszavezethető a cukornád eredetére. A növényi alapú csomagolóanyagok térnyerése jelentős elmozdulást jelez a fenntarthatóbb és környezetbarátabb alternatívák felé a hagyományos kőolaj alapú műanyagokhoz képest. Ezek az anyagok megújuló növényi erőforrásokból, például kukoricából, cukornádból, bambuszból és más növényekből származnak, és számos olyan előnnyel járnak, amelyek hozzájárulnak a csökkentett szén-dioxid lábnyomhoz és a fenntarthatóbb jövőhöz.
A növényi alapú anyagok használatával a vállalatok hozzájárulhatnak az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséhez és a szén-dioxid lábnyom ellensúlyozásához.

Sok növényi alapú csomagolóanyagot úgy terveztek, hogy biológiailag lebomló vagy komposztálható legyen.
Ez azt jelenti, hogy idővel természetesen lebomlanak, csökkentve a tartósan megmaradó műanyaghulladék környezeti hatását. Például a növényi alapú anyagokat ma már számos iparágban használják csomagolásra, beleértve a gyógyszergyártást, a szépségápolási termékeket, a testápolási termékeket, az elektronikát és az építőanyagokat, ahol felváltják a hagyományos műanyag csomagolásokat. Ezek a biológiailag lebomló lehetőségek minimalizálják a hulladékot és a környezeti károkat.

Számos növényi alapú anyag felhasználható a csomagolóiparban, mint például a szerves anyagokból, például kukoricából, cukornádból és burgonyakeményítőből készült bioalapú műanyagok biológiailag lebomló és komposztálható élelmiszer-csomagolások létrehozására; cellulóz, a növényi sejtfalban található természetes polimer; növényi szálak, például bambusz és fa, amelyeket a hagyományos papír vagy karton megerősítésére használnak; és a bagasz, a cukornád-feldolgozás mellékterméke, amely különösen alkalmas élelmiszeripari termékekben, például tányérokban és tálakban történő felhasználásra.

3 - Micélium technológia

A gombák gyökérrendszere, a micélium a csomagolóanyagok fenntartható és biológiailag lebomló alternatívájaként kapott nagyobb figyelmet, amely egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező, sűrű és tartós anyagot alkot, így környezetbarát csomagolási megoldásokat hoz létre.

A micélium alapú csomagolás könnyű, ugyanakkor erős és tartós. A hagyományos csomagolóanyagok, mint például a hab, védő tulajdonságait kínálja, így alkalmas törékeny tárgyak, például elektronikai eszközök szállítás közbeni védelmére. A micélium természetes szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami további előnyt kínál azon termékek esetében, amelyek szállítás közben hőmérséklet-szabályozást igényelnek, és képesek megvédeni a romlandó árukat a szállítás során. Ezenkívül a micélium alapú csomagolás biológiailag lebomlik és komposztálható.

Például a Teaching Machines⁴ (az innovatív hanghardverre specializálódott) együttműködik a Magical Mushroom Company®-val, hogy védelmet nyújtson Wellspring audiohardverének. Micéliumból készült, környezettudatos Mushroom® csomagolást használnak. Ez a fenntartható csomagolás biztosítja a biztonságos szállítást, miközben csökkenti a műanyag hulladékot, összhangban a Teaching Machines környezeti felelősségvállalás iránti elkötelezettségével.
Ez a partnerség bizonyítja, hogy lehetséges a gyakorlatiasság és a környezeti felelősség párosítása.

Example of a packaging made of mycelium material
Example of a packaging made of mycelium material

4 - A körkörös gazdaság gyakorlata

A csomagolással összefüggésben számos kulcsfontosságú elv járul hozzá a körforgásos gazdasághoz, mint például az újrahasznosíthatóságra való tervezés, az újrahasznosított tartalom felhasználása, az újrafelhasználás ösztönzése és az egyszer használatos hulladék csökkentése vagy az ellátási láncon keresztüli együttműködés.

A csomagolást olyan anyagok felhasználásával kell megtervezni, amelyek könnyen újrahasznosíthatók, és amelyek újrafelhasználhatók. Az anyagokat is egyszerűsíteni kell egyedi vagy újrahasznosítás céljából könnyen elkülöníthető anyagok felhasználásával. Az összetett, többrétegű anyagok újrahasznosítása kihívást jelenthet, és hulladékként is végződhet.

Az újrahasznosított tartalom csomagolóanyagokba való integrálása egy zárt hurkú rendszert hoz létre, amelyben az anyagokat összegyűjtik, újrahasznosítják, majd újra felhasználják új termékek előállításához. Ez segít csökkenteni a szűz erőforrások iránti keresletet. Azáltal, hogy újrahasznosított tartalmat építenek be a csomagolásukba, a vállalatok hozzájárulnak az újrahasznosított anyagok iránti kereslethez, elősegítve a fenntarthatóbb ellátási láncot. Az ellátási láncon átívelő együttműködés, beleértve a gyártókat, a kiskereskedőket és a hulladékkezelő létesítményeket, segíthet hatékony rendszerek létrehozásában az anyagok gyűjtésére, válogatására és újrahasznosítására.

Az Amazon⁵ például elkötelezte magát amellett, hogy 2025-ig 100%-ban újrahasznosítható vagy újrafelhasználható csomagolást használ. A vállalat olyan innovatív csomagolási megoldásokba is befektet, mint például az Amazon Frustration-Free Packaging programja, amely 95%-ban könnyen lapítható és újrafelhasználható csomagolást használ. Ezenkívül az Amazon⁵ partnerséget kötött az Újrahasznosítási Partnerség-gel, hogy javítsa az Egyesült Államok újrahasznosítási infrastruktúráját, megkönnyítve az ügyfelek számára a csomagolás újrahasznosítását.

Recycled packaging

Következtetés

A regeneratív csomagolási gyakorlatok átvétele sarkalatos elmozdulást jelent a fenntarthatóság és a felelősségteljesebb csomagolóipar felé. Ezen innovatív trendek felkarolásával az Antalis nemcsak igazodik a változó környezetvédelmi elvárásokhoz, hanem magas mércét állít fel az iparág fenntartható csomagolási megoldásai terén.